יום חמישי, 14 בספטמבר 2017

איך מוצגת האישה בטלוויזיה?

במסגרת השיעור צפינו במספר פרסומות.
התבקשנו לענות על השאלה באמצעות מרכיבים שונים. 






היא סקסית, היא מתוחכמת, היא חזקה או חסרת אונים.
לדמות האישה בפרסומת יש אלף פנים, המשתנים עם השנים לצד השינויים שעוברים עלינו כחברה. אז מה באמת קרה שם לאורך השנים
?


בואו נתן דוגמה לפני שנגש למטלה: https://www.youtube.com/watch?v=fiFJz3-xrG0 
מדובר בפרסומת תמימה לדגני בוקר, שמציגה נער שיושב על ספסל, בעודו ננזף על ידי חברתו על כך שהבריז לה. היא מדברת ומדברת והוא בכלל לא מקשיב. הוא מדמיין אותה כשופטת כדורגל, שופטת בבית המשפט וכל מה שהוא עושה זה לדחוף לפה עוד דגני בוקר, במטרה לא לשמוע בכלל את מה שיש לה להגיד. למה לו להקשיב? היא הרי אישה, ונשים כידוע הן חופרות, לא רציונליות, פועלות מרגש בלבד ובעיקר מדברות שטויות. מה שתגידי.


פרסומת 1: תפוזינה-
גובה:האישה היא הבולטת והיא הגבוהה בפרסומת.

מגע נשי: האישה מוצגת כיוצאת מים ועם חולצה לבנה שקופה. ישנה אסוציאציה מינית בכך שהיא רטובה ורואים את החזיה שלה. ובעצם בתיאור יותר טוב ג'ינס קצרצר, חולצה לבנה קשורה, תספורת נערית ובקבוק התפוזינה, ועל הדרך מרטיבה באמצעות צינור את הגברים הנלהבים המחכים בפקק תנועה. ואף מילה על שיח פמיניסטי.

משפחה: אין משפחה בסרטון.

ציות: האישה מוצגת כאישה סקסית שמנסה להפיץ את המוצר בעזרת הסקסיות שלה.
יש בה משהו צעיר, חצוף, חדש. משהו בבחורה עם שיער קצוץ בצבע כתום וחולצה לבנה עם מים עליה שהוא שילוב מקסים של תמימות וסקסיות.

נסיגה: האישה מצולמת במצב שהיא מאוד פרובוקטיבית. לדוגמה: יוצאת מהים בחולצה לבנה שהיא שקופה.

המדרג התפקידי :תפקיד האישה הוא למכור את המוצר בעזרת עצם ה"חושניות" ותפקיד הגבר בעצם בפרסומת עצמה זה להסתכל על האישה המוצגת בחושניות ופרובוקטיביות ולקנות את המוצר.



פרסומת 2: מי עדן איזי-בר רפאלי -
גובה: בפרסומת בר רפאלי מוצגת באישה סקסית שמציעה לגבר כוס מים בצורה מאוד חושנית היא נאחנת וזזה בצורה שמפתה את הגבר ובכך גורמת לגבר כן לשתות מן המים בדרך הפיתוי.

מגע נשי:
 בפרסומת קיימת אסוציאציה מינית. היא באה לידי ביטוי בכך שבר מפתה את הגבר.
אנו רואים לקראת סיום הפרסומת כי רק בסופה הגבר חוזר אליה ושותה מן הכוס מים שהוצע לו.


משפחה
: אין משפחה בסרטון
ציות: האישה מוצגת כאישה סקסית, פרובוקטיבית מאוד שמנסה להפיץ את המוצר בעזרת הסקסיות שלה
נסיגה: האישה מצולמת במצב שהיא מאוד פרובוקטיבית. לדוגמה: נשכבת על השולחן, מחככת את רגליה כסימן לחושניות ופיתוי. בנוסף, מציגה דימוי נשי כנוע, משרת, מוגבל לדלת אמותיו של המטבח וספציפית לגבולות השיש

המדרג התפקידי
:תפקיד האישה הוא למכור את המוצר בעזרת עצם ה"חושניות" ותפקיד הגבר בעצם בפרסומת עצמה זה להסתכל על האישה המוצגת בחושניות ופרובוקטיביות ולקנות את המוצר.
הפרסומת מדגימה באופן ברור ביותר מושג ההחפצה - ההקבלה בין הדוגמנית למוצר העומד דומם על השיש.



פרסומת 3: כל אחד מביא אחד – משרד התיירות -
גובה:
 הפרסומת משדרת מסר פסול ומיושן לפיו נשים לא יכולות לבצע בהצלחה משימות "גבריות", הופך את האישה לאובייקט יפה המוגבל לתפקידו החברתי המסורתי ומציג את האישה באור נלעג ומגוחך.
מגע נשי:
 בפרסומת לא קיימת אסוציאציה מינית.

משפחה: אין משפחה בסרטון
ציות: בפרסומת מצולמת גילת אנקורי שוכבת במארב, מטופחת, לבושה בשמלה, אך חובשת קסדה כשאר החיילים. נעה תשבי ניגשת אליה ובנימה פטרונית ומלגלגת אומרת לה "לא ביקשנו ממך לשכב במארב... אבל יש משהו שאת כן יכולה לעשות בשביל המדינה...להזמין תייר". בוורסיה אחרת רואים אישה מנסה לחפור באדמה ללא הצלחה ובחוסר אונים עד שמוסבר לה שהיא בסה"כ מתבקשת להזמין תייר.
נסיגה:  גילת אנקורי שוכבת במארב, מטופחת, לבושה בשמלה ומשרד התיירות והחוץ בחרו להראות לעולם דוגמניות יפות וחטובות בסצנות פרובוקטיביות

המדרג התפקידי
: תפקיד האישה בפרסומת זו היא בעצם להזמין תייר. בפרסומת רואים את גילת אנקורי כפי שציינתי לפני שהיא מאוד מטופחת, לבושה יפה ולא מצליחה לעשות מה שביקשו. אך לאחר מכן נועה תשבי נכנסת לתמונה ואומרת שבסך הכל הם לא ביקשו ממנה לשכב במארב אלא יש משהו אחר שהיא כן תצליח לעשות למען המדינה הוא דווקא להזמין תייר. פרסומת זו מציגה את גילת באופן שהוא נלעג כלפי הנשים ומראה כי הן לא יודעות לעשות את תפקיד ה"גברים".



פרסומת 4: עוף טוב- מאה אחוז רכיבים טבעיים-
גובה:
 לדעתי פרסומת זו היא לא פרסומת לשניצל. היא ההוכחה לכישלונה של המהפכה הפמיניסטית.
הפרסומת הזו מבקשת מהצופים את אמונם המוחלט והיא עושה זאת על ידי חשיפה מוצהרת של אחד הסטריאוטיפים הגדולים של עולם הפרסום: עקרת הבית המושלמת.
מגע נשי:
 בפרסומת לא קיימת אסוציאציה מינית.

משפחה: בפרסומת זו מוצגים אמא ושני ילדים שהאמא מגישה לילדיה את ארוחת הצהריים.
ציות: הפרסומת מציגה שהנשים צריכות להיות עקרות בית קטנות וממושמעות. והיא רק מזכירה את העובדה הזו. אבל כביכול מצהירה - תראו כמה התקדמנו מאז. ובכללי באמת לא התקדמנו. המדיה עדיין שוטפת את המוח הנשי בסט של ציוויים בלתי אפשריים, מגוחכים ומוכווני שירות גברי, וכמובן המטבח הוא עדיין הטריטוריה של המין הנשי. 

נסיגה:
 מלי לוי לבושה, מסורקת ומאופרת כעקרת בית, הפרסומת מלווה אותה במהלך היום שלה כשהיא מטפלת בוורדים מושלמים, שואבת אבק בבית ללא רבב עם מרצפות שחמט, מתעמלת ומזיעה בסקסיות בשיעור פילאטיס, מנהלת ישיבה בשמלה לבנה מהממת על רקע חלון ניו יורקי, בוחרת עגבניות בשוק מצועצע, ומכינה לילדים אוכל בסינר שרשום עליו “האמא הכי טובה בעולם”.

המדרג התפקידי
: במהלך הפרסומת אנו שומעים את הקריין אומר:  “אתם כבר מכירים אותה, היא האמא המושלמת, בבוקר היא בפילאטיס, בשאר היום, אשת קריירה מצליחה, ובין זה לבין זה, היא מספיקה לעבור בשוק האיכרים ולהכין לילדים שניצל אמיתי עם פירה וסלט, וכל זה על עקבים. אין... אין...”. כאן מגיע העניין האמיתי – הנעל עקב של מלי לוי נשבר בליווי חריקת תקליט והמצלמה יוצאת זום כלומר מתקרבת לאובייקט המתאים וחושפת סט צילומים אמיתי. ומלי לוי נותנת מבט למצלמה ובקולה “האמיתי” אומרת: “אין, אין דברים כאלה. בחיים האמיתיים, אנחנו לא תמיד מוצאות זמן להכין שניצלים בבית, אבל זה לא אומר שאני צריכה להתפשר.


פרסומת 5: מסטיק עלמה-
גובה:
 בפרסומת זו כמובן שהאישה. הפרסומת מציגה דמות של אישה שמתלוננת ברכות על בעלה הגורילה שמביא לה פלייסטיישן ליום ההולדת, אומר לה שהיא השמינה וצופה עם בנה (גורילה - לא פחות) במשחקי כדורגל. את המפלט שלה היא מוצאת במסטיק עלמה

מגע נשי:
 בפרסומת לא קיימת אסוציאציה מינית.

משפחה: בפרסומת זו מוצגים הגבר הישראלי שמוצג כגורילה (תרתי משמע) והאישה עם אודם אדום חזק, עקרת בית שמחכה כל יום לבעלה מהעבודה, וכנועה ושברירית לעומתו.. והילד שגם הוא בעצם גורילה.
ציות:  הפרסומת מציגה אב ובנו כגורילות ואת ימית סול, שמשחקת את האם והרעיה, ככנועה ושברירית ונפגעת ממה שאומר לה.
אנו שמים לב לציות בכך שימית סול שואלת אם היא שמנה, התשובה נענית בחיוב והיא מחליפה את הבגדים

נסיגה:
 ימית לדעתי מוצגת בפרסומת כפאסיבית. היא מוצגת כעקרת בית שמחכה כל יום לבעלה מהעבודה.

המדרג התפקידי
: הפרסומת עוסקת בסטיגמות חברתיות מעוותות. בקונטקסט מיני משפיל ומעליב לקידום מוצר - שמצפים מגבר, שאוהב לצרוך מסטיק, להמשיך ולצרוך אותו, כשמול עיניו מתארים אותו כגורליה ובבון.



ניתן להבין כי פרסומות אלו יוצרות מציאות מעוותת, לא מציאותית ובעיקר לא תמימות. הן יוצרות מציאות שבה ילד יצפה בטלוויזיה וייצור לעצמו סטיגמה שאמא מכינה את הכריך ואבא עוזר בשיעורים בחשבון.


ולהמשך הייתי ממליצה לכל אחד לצפות בכתבה הבאה שפורסמה בחדשות 2 בתאריך 03.09.17
http://www.mako.co.il/news-channel2/Weekend-Newscast-q3_2017/Article-b9559850ce34e51004.htm

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה